CHP ile AKP arasındaki cami polemiği büyüyor. CHP Bahçelievler ilçe örgütünce düzenlenen panelde konuşan Avukat Ali Rıza İlgezdi çok iddialı açıklamalarda bulundu.
CHP Bahçelievler Hukuk Komisyonu’nun düzenlediği “İmar Barışı; Sorunlar ve Çözümler” konulu panel CHP Bahçelievler İlçe Örgüt binasında gerçekleşti.
Panele partililerin ve vatandaşların ilgisi yoğun oldu. Avukat Ali Rıza İlgezdi AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin Kirazlıtepe’de yıktığı tarihi cami için yapı kayıt belgesi bulunduğu söyledi. İlgezdi, “Üsküdar’da camiler yıkıldı ama bir de satılan camiler var. Üsküdar Belediyesi’nin borcuna karşılık hazineye devredilen yerler var” dedi.
Moderatörlüğünü CHP Bahçelievler Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Mustafa Karakaş’ın üstlendiği panelde, konuşmacılardan Mimar Aysel Can Ekşi teknik konular hakkında bilgi verirken, Avukat Ali Rıza İlgezdi de yasal mevzuatla ilgili vatandaşları bilgilendirdi.
CHP Bahçelievler Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Mustafa Karakaş, “İmar Barışı; Sorunlar ve Çözümler” panelini neden düzenlediklerini, “Bahçelievler’de ‘imar barışı’ son dönemde problem teşkil eden konulardan biri. Bu konu hakkında vatandaşın kafası karışık. İnternet ortamında da bilgi kirliliği mevcut. İmar barışı konusunda cevap bekleyen birçok soru var, ancak cevaplar da birbirinden çok farklı. Bu konu hakkında daha sağlıklı bilgi almak, sorunları ve çözümleri masaya yatırmak için böyle bir panel gerçekleştiriyoruz” dedi.
“İşi bilene sormadılar”
Mimar Aysel Can Ekşi imar barışının yanlış algılandığını belirterek, “para eşittir barış demek değildir. ne yazık ki süreç böyle işliyor. ‘İnsanların huzur içinde aileleri ile yaşadıkları evleri ne olacak?’ sorusu insanlarımızı paniğe itiyor. Bir kanun çıktı, bu kanun şu anda çıkmak üzere olan bir kanun değil, mimarlara, çevre mühendislerine, işin ehline bir fikir sorulmadan çıkarılan bir kanun bu”dedi.
“Yıkılan camilerin yapı kayıt belgesi vardı”
AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin Kirazlıtepe’de yıktığı cami ile ilgili bilgi veren İlgezdi o caminin de yapı kayıt belgesinin olduğunu söyledi. İlgezdi, “CHP’nin mahalle temsilcisi olan bir yiğit arkadaşımız girdi, TC. kimlik numarası ile e-devlet üzerinden Kirazlıtepe’deki camiye yapı kayıt belgesi aldı. Onay verildi. Üsküdar Belediyesi yapı kayıt belgesi alınmış, bunun da ötesinde bir ibadethane olan camiyi yıktı. CHP’li bir belediye bir caminin kapısını oynatsa neler yaşanacağını bir düşünün. Üsküdar’da camiler yıkıldı ama bir de satılan camiler var. Üsküdar Belediyesi’nin borcuna karşılık hazineye devredilen yerler var” dedi.
İlgezdi sunumunu şu bilgileri vererek tamamladı:
“İmar barışı denilen şey bu; ‘biz kendimizi ihbar ediyoruz’ Bu bir imar barışı değil, adı ne kadar barış olsa da kimse kimseyle barışmıyor. Hazine ve belediye alanlarında işgalci iseniz bu size bir mülkiyet hakkı getirmiyor. Yüzde 3-5 oranında alınan para sadece bir başvuru bedeli. Bir tür depozito. Bedelini ödemeden alamazsınız, ancak hazine 4706 sayılı yasaya göre takdir eder ve satar. İmar barışından arsa faydalanmaz yapı faydalanır. Her bina yapıdır ama her yapı bina değildir. Başvurular belediyelere yapılmıyor, dolayısıyla belediyelere para girmiyor. 20 Eylül’e kadar tüm para Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın cebine giriyor idi. 20 Eylül’den sonra bu paraların hepsi hazineye aktarılmaya başlandı. Bu paralar ile ne yapılacağı belli değil.
Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra bir örneği belediyeye bırakılacak. Belediyesi olmayan bir yerde ise binanız bu sefer de valiliğe bildirmek durumundasınız.
Türkiye’de eskiden Türk Medeni Kanunu, ceza kanunu filan diyorduk artık torba-çorba kanunlarla ülke yönetilmeye başlandı. Bu imar barışı kanunu da böyle bir yasa ile çıktı. Hukuki dayanağı çok sınırlı olan bir sistemle karşı karşıyayız. 31 Aralık 2017’ye kadar yapılan yapılar bu yasadan faydalanabilir.
Donatı alanlarında olan yapılar için kesinlikle yapı kayıt belgesi alınamaz.”
Panel soru cevap kısmının ardından son buldu.