Dünya ekonomilerinde Korona virüs etkisi yaşanıyor.
ABD Federal Rezervi ve küresel meslektaşları acil durum indirimleri piyasaları ehlileştirmediği ve Çin’in fabrika üretimi, koronavirüsün yayılmasının ardından 30 yıl içinde en keskin hızla düştüğü için Pazartesi günü 30 $ ‘ın altına düştü.
Brent ham petrolü 2.48 $ veya% 7.3 düşüşle 0906 GMT seviyesinden 31.37 $ oldu. Ön ay fiyatı seansın başında 1 $ yükselmişti.
ABD Batı Teksas Orta (WTI) ham petrolü 1.65 $ veya% 5.2 düşüşle 30.08 $ ‘a geriledi.
Salgının ekonomik serpintisiyle mücadele etmek için Pazar günü Fed, kilit oranını sıfıra indirdi ve Yeni Zelanda Rezerv Bankası’nın Asya’daki piyasalar bu hafta ticarete açıldıkça rekor bir yavaşlamaya neden oldu.
Japonya Bankası daha sonra acil bir toplantıda para politikasını daha da hafifleterek devreye girdi.
FXTM baş pazar stratejisti Hussein Sayed, “Dünyanın dört bir yanındaki büyük merkez bankalarının bir krizi önlemek için mevcut tüm araçlarını kullandıkları anlaşılıyor, ancak pandeminin korkusu yatırımcıların kontrolünü ele geçiriyor gibi görünüyor” dedi.
Bu arada, Çin’in sanayi üretimi, Reuters kayıtlarının başladığı Ocak 1990’dan bu yana en zayıf okumada, bir önceki yılın aynı dönemine göre Ocak-Şubat döneminde beklenenden% 13.5 daha fazla düştü.
Petrol fiyatları da arz tarafında yoğun bir baskı altındadır
Brent’in WTI’ye olan primi 2016’dan bu yana en düşük seviyesine yaklaşıyor ve bu da ABD ham petrolünü uluslararası pazarlarda rakipsiz hale getiriyor.
ING analisti Warren Patterson, “Brent’teki göreceli zayıflık, Avrupa’daki kopuşun ciddiyeti göz önüne alındığında çok fazla sürpriz olmamalı” dedi.
“WTI’ye nispeten daha fazla destek sunan bir başka faktör de Başkan Trump’ın Stratejik Petrol Rezervlerinin bu düşük fiyat seviyelerinde doldurulmasını emrettiğidir.”
ABD Başkanı Donald Trump Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD’nin düşük petrol fiyatlarından yararlanacağını ve ülkenin acil ham petrol rezervini dolduracağını ve enerji üreticilerinin fiyat düşüşünden mücadele etmesine yardımcı olmayı hedefleyeceğini söyledi.
Petrol fiyatları da arz tarafında yoğun bir baskı altındadır, çünkü en büyük ihracatçı Suudi Arabistan üretimi artırmış ve Asya ve Avrupa’ya satışları artırmak için fiyatları düşürmüştür.
Bu ay, Petrol Ülkeleri Örgütü (OPEC) ve Rusya Ocak 2017’de başlayan fiyatları desteklemeyi ve stokları düşürmeyi amaçlayan üretim kesintilerini uzatamadı.
Enerji hizmetleri firması Baker Hughes Co Cuma günü yaptığı açıklamada, petrol ve doğal gaz fiyatlarında geçen hafta yaşanan büyük düşüşe rağmen, ABD petrol sondaj kulesi sayısının Aralık ayından bu yana üst üste ikinci hafta yükseldiğini söyledi.
Bununla birlikte, üreticiler harcama kesintilerini derinleştirdiklerinden kulelerin sayısının düşmesi bekleniyor.