Yerli imalat artmasına rağmen talebi ve ürün çeşitliliğini karşılayamadığından ve imalatın neredeyse yarısı ihraç edildiğinden ithalat hız kesmeden sürekli arttı. 2010 yılında 11,28 milyar ABD doları üretime ulaşan ülkemiz elektronik sektörü aynı yıl 5,58 milyar ABD doları ihracat rakamına ulaştı ve ithalat hacmi 14,51 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Böylesi büyük ve gelişen sektörün başıboş bırakılmaması gerekir.Sektörde özellikle yabancı zincir mağazalar kendilerine göre bir düzen kurmuşlar. Bu düzende ülkemizin yürürlükteki kanun ve yönetmeliklerini kendilerine göre yorumlamışlar. Tüketiciye bu keyfi yorumlarını dayatıyorlar. Tüketiciler ne yazık ki mevcut kanun ve yönetmeliklerden dolayı mağdur durumda kalmaktadırlar.
Uzakdoğu imalatı ucuz ve dayanıksız ürünler getiren zincir elektronik mağazalar sayesinde evlerimiz elektronik çöplüğü, kredi kartlarımız on iki ay taksit mağduru oluyor. Kusurlu ürün satan bu mağazalar iade yapmak yerine tüketiciyi servis uygulamalarıyla oyalayıp çıkmaz sokaklara sürüklemekteler. Hakem heyetleri yetersiz kalmaktadır. Zincir mağazalar aleyhine alınan kararlar ne yazık ki muhatapları tarafından uygulanmıyor ve tüketici mağdur bırakılıyor. İnternette forumlar bu tip mağdurlar ile dolu.
Özellikle yabancı elektronik mağazaları Türk hukukunu hiçe sayan uygulamalar yapmaktadır. Bu konuda yaptırımların ağırlaştırılması gerektiği aşikar. TBMM’den şöyle bir karar çıksa nasıl olurdu acaba. “Arızalı malı getiren müşteriye arızası giderilene kadar parası iade edilir”. Eminim belli ülkelerin büyükelçileri ekonomimize övgüler yağdırdıktan sonra aba altından soba gösteren açıklamalar yapacaklardır. Bir kısım aydınımız sermaye düşmanlığı yapılmamalı diyecek ve sorunun bilinçsiz tüketicide olduğunu söyleyecekler. Gazete ve internet sitelerinde anketler havalarda uçuşacak, bilinçli tüketici olma yolunda neler yapılmalı konulu söyleşiler televizyonların reyting kozu haline gelecek.
Neticede yabancı ülkelerin işçileri, mühendisleri, pazarlamacıları, işsiz kalmasın diye ülkemiz elektronik eşya çöplüğü oluyor. Daha vahimi hükümranlığı sorgulanır hale geliyor.