Amerikan kerkenezi ve kır şahini gibi pek çok kuş, “küresel ısınmanın tüm yüküne” maruz kalırken, küçük memeliler sıcaktan korunmayı başarıyor.
1900’lerin başında ABD’deki Mojave Çölü’nü inceleyen biyolog Joseph Grinnell’in verileriyle modern bulguları karşılaştıran bilim insanları, iklim değişikliğinin canlı grupları arasında “ayrım gözettiğini” keşfetti.
Mojave Çölü’nün geçen yüzyılda yaklaşık 2 derece daha ısındığını saptayan ekolojistler, bölgedeki kuş sayısının ve çeşitliliğinin önemli ölçüde azaldığını, cep faresi (pocket mice) gibi küçük memelilerinse kendini koruduğunu gördü.
Hakemli bilim dergisi Science’ta yayımlanan araştırmaya göre, hayatta kalan küçük memelilerin başarı sırrı, gececi yaşam tarzı ve sıcaktan kazarak korunma yeteneği gibi duruyor.
Bilim insanları şimdiye kadar iklim değişikliğinin memelileri ve kuşları benzer şekilde etkilediğini düşünüyordu. Zira iki grubun da vücut ısısını koruması gerekiyor. Ancak Michigan Eyalet Üniversitesi’nden ekolojist Elise Zipkin, “(Bu krizin) açıkça kazananları ve kaybedenleri var” diyor.
2018 ve 2019’da Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayımlanan araştırmalar, Amerikan kerkenezleri veya dağ bıldırcını gibi çöl kuşu türlerinin yüzde 40’ından fazlasını kaybettiğini ortaya koymuştu.
Iowa Eyalet Üniversitesi’nden ekolojist Eric Riddell’ın liderlik ettiği yeni çalışma ise sıçanlar, fareler, çizgili sincaplar (chipmunk) ve diğer küçük memeliler için daha olumlu sonuçlar ortaya koydu. Bulgulara göre biyolog Grinnell’in araştırmasından bu yana, yalnızca üç türün nüfusu azalırken, 27 türün nüfusu sabit kaldı ve 4 türün nüfusu ise artış gösterdi.