5 Aralık 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nda yapılan değişiklikle firmaların kamu ihalelerine katılırken banka teminat mektubu yerine kefalet sigortası kapsamında hazırlanan kefalet senetlerini sunmalarına imkan tanındı.
Geçen süre zarfında kanundan yola çıkarak sigorta şirketleri içinde gerekli hazırlıklarını tamamlayanlar 2019 yılı ile beraber Kefalet Sigortası ve Alacak Sigortası konusunda piyasaya hızlı giriş yapmaya başladılar.
BU kanun ile sigorta şirketlerinin kefalet sigortası kapsamında düzenlediği kefalet senetleri, ihalelerde teminat mektubu olarak verilmesinin önü açıldı. Böylece firmaların üzerinden bir yük kalkmış oluyor. Banka teminat mektubu için, bankaların talep ettiği komisyon giderleri, teminat karşılığı istenen nakit blokajlar, ya da çeşitli gayrimenkul ve diğer blokaj talepleri gibi firmalara ek yük getiren konular ortadan kalkmış oluyor.
Kefalet sigortası sayesinde Kredi Limitleri kullanılmadan ya da blokaj gibi ek maliyetlere ihtiyaç duyulmadan özel sektörün teminat ihtiyacı karşılanmış oluyor. Böylece ekonomiye ve firmalara ek bir finansman kapasitesi kazandırılmış oluyor.
Alacak Sigortası
Finansal sigortalar kapsamında yeni yılla beraber Alacak Sigortası da ön plana çıkıyor. Bu sigorta ile KOBİ’lerin alacaklarını tahsil edememe durumlarına çözüm üretilmeye çalışılmakta. Tahsil edilemeyen alacakların önemli bir kısmı Devlet Destekli Alacak Sigortası Havuzu tarafından karşılanıyor. Alacak sigortasını talep eden KOBİ’lere yapılan risk değerlendirmesi sonucunda ilgili teminatlar verilmekte.
Bu iki sigorta ürünü Kefalet ve Alacak sigortası firmalar arasında ticari güveni yeniden oluşturması ve özellikle iç ticaretin çarklarının yeniden hızla dönmeye başlaması beklenmekte. Konunun uzmanı sigorta acentelerinden edinilen bilgiye göre her iki sigorta ürününe talep yoğun.