Demokratik Sol Parti Ümraniye Belediye Başkan Adayı Nesim Pakır gazetemize verdiği ropörtajda Ümraniye ile ilgili projelerini anlattı.
“Başkanın Projesi Olmaz, Kentin Projesi Olur” diyen Nesim Pakır “uzay mekiği konseptinde üç katlı müze, spor ve kültür” projelerinden sonra yeni bir projesini açıkladı.
Demokratik Sol Parti’nin Ümraniye belediye başkan adayı “37 mahalleye 37 meydan”, “uzay mekiği konseptinde üç katlı müze, spor ve kültür” projelerinden sonra yeni bir projesini açıkladı. “Başkanın projesi olmaz, kentin projesi” olur diyen Pakır, Ümraniye’nin merkezinde devasa büyüklükte Sanral’den Çarşı merkezine (ikinci etap çarşı-sondurak arası) kadar olan bölge yeşil alan olarak kullanılacak, bu alanın alt katında kapalı çarşı, otopark ve sığınak olacak. Alan aynı zamanda bayramlarda, kültürel etkinliklerde ve olası deprem anında toplanma yeri olarak kullanılacağını, kamulaştırılacak tüm yerler emsal değerle ödeneceğini ve hiç kimsenin mağdur edilmeyeceğini açıkladı.
KENT – KÖY PROJESİ:
Bilimden başka her şey yalan. Gelir dağılımında adalet, kaynak dağılımında etkinlik sağlanacak. “Adalet Vatandır”. Belediyede kaynakları yöneten ve yönlendiren bir organizasyon kurulacak. Bu organi-zasyon esnafların gelecek kaygısını azaltacak. Rekabet koşullarına uyum sağlaması için rekabetçi pazarlama anlayışı ile bir kooperatif kurulacak. Bu kooperatif organizasyonu ile ürün üretiminde, hammadde alımında ve satış aşamasında hem kooperatifi hem de tüketiciyi korurken kalkınmaya büyük hizmet sağlanacak. Yerelden başlayan bu organizasyon küresel düzeyde pazarlama teknikleri ile kazanç artırımında katma değer katacak. Bu dip dalga mutlaka sağlanacak.
37 MAHALLEYE 37 MEYDAN:
37 mahallenin her birine yapılacak olan 3’er katlı hizmet binaları ve meydanları ile kente ayrı bir kimlik kazandırılacak. 3 katlı yapılacak olan bir katta tüm kamu hizmet şubeleri olacak. Sağlık ocağı hizmetleri verilirken, nikah ve düğün salonu, taziye evi, cafe ve kütüphane olacak.
GÜVENLİK:
Mahalle güvenliği havadan izlenerek güvenlik birimlerine yardımcı olunacak. Dronelerle 7/24 saat izlenecek olan mahallelerin park ve sokakları güvenli bir yaşam ortamı sağlanacak.
ÜMRANİYE İÇİNDE SUNİ DERE:
Santral durağı ile Çakmak köprüsü arasındaki yerleşim yeri olan Alemdağ ve Sütçü İmam Caddesi arasındaki binalar yıkılacak. O güzergahta yapay bir nehir kanalı oluşturulup yeşil alanla donatılacak.
HUZUREVİ VE BAKIMEVİ:
Kent için de kalan avmler (Canpark vb.) kamulaştırılarak huzurevi yapılacak. Bugün kullanımda olan belediye binası hasta ve yaşlı bakımevi olarak kullanılacak. Mevcut belediye binası tek merkez bina yerine her mahalleye dağıtılmış ilgili birimler ile hem teknolojik imkanlardan üst seviyede faydalanarak belediyenin bürokratik işlemleri azaltılacak hem de her mahallede belediye gücü hissedilecek. Bir huzurevine ve yaşlı bakımevine Ümraniye olarak acilen ihtiyacımız var. Bu ihtiyacın giderilmesi için gerekli altyapıya sahip olan belediye gücünü aktif kullanacağız.
MESİRE ALANLARI KÜLTÜR ALANI OLACAK:
Başta Hekimbaşı mesire alanı modernleştirilerek Ümraniyelinin nefes alabileceği bir yer oluşturulurken sosyal ve kültürel etkinlikler sağlanacak. Ümraniye’ye göç ederek gelen mevcut İl ,İlçe ve köy dernekleri sadece kendi yörelerini tanıtan etkinlikler yanı sıra Ümraniye ve İstanbul kültürü içinde, kent yaşamının bütünleşmesinde aktif rol oynayan bir statü içerisinde olmalarını sağlayacak kültürel ve sosyal bir adım atılacak.
UZAY MEKİĞİ KONSEPTİNDE MÜZE, SPOR VE KÜLTÜR BİNASI:
Uzay mekiği konseptinde 3 katlı, 10 stadyum büyüklüğünde yapılacak binada kültürel, bilimsel ve sportif aktiviteler gerçekleştirilecek.
DEĞİŞİM MERKEZLERİ:
Her mahallede değişim merkezleri. Buralarda kişiler kullanmadıkları eşyalarını ihtiyaç duydukları eşyalarla takas yapabildikleri (parasız) değiş-tokuş yerleri yapılacak.
SANAT MERKEZİ:
Haldun Alagaş kompleksi tamamen sanat merkezine dönüştürülecek. (Opera, bale, tiyatro ve sinema salonları olacak.)
ÜSTÜN ZEKALI ÇOCUKLAR İÇİN BİLİM YUVASI:
Üstün zekalı çocuklar için Bilim yuvaları yapılacak. Şu an kullanımda olan bilgi evleri bilim ve mahalle kültürünün merkezleri olarak yeniden projelendirilip toplumda yaygınlaşan yalnızlaştırılan veya yabancılaştırılan günümüz insanın içine düştüğü durumdan çıkacağı merkezler olacak. Üstün zekalı çocuklarımız için her türlü destek sağlanacak.
TRAFİKTE KALICI ÇÖZÜMLER:
Hava ray sistemi ile ulaşımda kolaylıklar sağlanacak. Metro hattı ile mahalle içleri arasında taşıma kolaylığı sağlanacak. Trafikte çözüm olarak getirilen uygulamalar arapsaçına dönüştü. Geliş gidiş yolları ayrılacak. Park sorunu her mahalle içinde çözülecek. Hava ray sistemi ile hem trafik akışı hem estetik mimari yapı sağlanarak kentin trafik çilesi bitecek.
İMAR PLANI:
Mevcut imar planı biçimsiz karmakarışık bir kent yarattı. O nedenle yeni bir imar planı ile kente bir hüviyet kazandırılacak. Bir kentte gittiğinizde bakın; eğer yolları eğri büğrü ise, binalar çürük dişler gibi dizilmişse, kent möblesi düzgün değil, kişi başına düşen yeşil alan azsa, çarpık kentleşme alıp başını gitmişse, kentin merkezi ile çevresi arasında dağlar kadar fark varsa orayı yönetenler toplumun yararı için çalışmaktan ziyade kendine yontmuş demektir.
Böyle bir kent, gelişmemiş, iyi yönetilmemiş, kendine nitelikli yöneticiler seçememiş bir kenttir. Kaynakları iyi ve doğru kullanmayanların elinde kalmış, anayasası olan imar planı kişisel amaçlarla delinmiş, ihya olamamış, sadece bugünü değil geleceği de çalınmıştır. Böyle bir ortamda yaşayan insanlar da mutlu olamazlar, onlar da dirsekleriyle kendilerine yol açan stresli, mutsuz insanlar topluluğuna dönüşürler. Çağdaş gelişmiş kent ise bunun tam tersi bir konumdadır. Yolları düzgün, binaları estetik, sokakları temiz, kent möblesi, yeşil alanı boldur; her şeyden önce her yaşam alanı belli bir ruha sahiptir, içinde yaşayanlar da bu nedenle gönençlidir. Bu durum aynı zamanda modern ve gelişmiş olmanın göstergesidir.
BELEDİYE-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ:
Belediye – Üniversite işbirliği sağlanarak her yaştaki öğrencilerimiz için teknoloji ve hobi merkezleri oluşturularak, öğrencilerimizin bilgi ve becerilerinin artırılması sağlanacak.
AĞAÇSIZ BİREY KALMAYACAK:
Ümraniye’de yeni doğan her bebek için ailelere çocuğu için (ücretsiz) ağaç dikme zorunluluğu getirilerek yeşil bir Ümraniye için adım atılacak. Bir dikili ağacı olan çocuk mahallesine daha iyi sahip çıkar anlayışı ile öncelikle öğrencilerimiz de teşvik edilecek.
SOKAK PAZARI:
Sokak Pazarları günümüzde gıda ve giysi satışı yapan yerler olarak gündelik hayatımıza yerleşti. Bu anlayışı birazda olsa değiştirmek için Mimarlar, Sosyologlar, Psikologlar ve Fotoğrafçılardan oluşan bir topluluk ile giderek kaybolan ve unutulan kültürel birikimlerimizi pazar yerlerinde hayata geçirerek, alış-verişten öte birer toplumsal merkeze dönüştürmek. Pazar yerlerine yeni bir hayat sunma şiarıyla tarım, sağlık, sosyal hizmetler ve eğitim sektörlerini bir araya getirerek kamusal alanı topluluk oluşturma misyonuyla hareket edilecek.
Diğer taraftan mahalle sakinlerinin olası bir durumda toplanma yeri de düşünülerek her türlü sosyal imkanları sağlayarak açık hava semt pazar yerleri kurmak zorundayız. Semy pazarları komşuluk, mahalle ve kent bileşkesinde kaynaştırıcı rolünden en iyi şekilde yararlanmak için belediye bu işte öncü rol oynayacak.
Organik gıda pazarları oluşturularak tarladan ilçe halkımıza doğrudan satış yapılması sağlanacak.
AVM’LER KENT DIŞINA TAŞINACAK:
Avm’ler kesinlikle kent dışına taşınacak. Bu konuda taviz verilmeyecek. AVM’lere ulaşım kolaylığı sağlanacak. Mahalle esnaflarımız mahalle kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeğinden yola çıkarak esnafımız için kolaylıklar sağlayacağız. Yeni yapılacak binalarda müteaahitlere küçük esnafın yer alabileceği dükkanlar yapmaları zorunluluğu getirilerek, bakkal amca, berber Ali, ayakkabıcı Hüsnü Abi ve diğerleri için kolaylıklar sağlanacak.
KENT KONSEYLERİ ATIL DURUMDAN KURTARILACAK:
Atıl olan kent konseyleri belediye “diktası”ndan çıkarılıp halkın “meclisi” olarak belediyenin bir anlamda öncüsü, danışmanları gibi çalışmaları sağlanacak. Kent Konseyi’nde her mahalle muhtarı, oda başkanları, spor kulüp yöneticileri, eğitim kurum temsilcileri, kamu kurum temsilcileri ve örgütlü toplumsal güçlerin temsilcileri doğal üye olarak yer alacaklar.
KREŞ VE ÇALIŞMA ALANI:
Belediyeye ait bir alanda – her mahallede – çalışan anneler için kreş oluşturulurken diğer taraftan anaokulu yaşındaki çocuk sahibi kadınların hem çalışabilmesini hem de çocuklarının yanında olabilmelerini sağlayacak ve dersleri, eğitimleri ve atölye çalışmalarını bir araya getirecek şekilde bir çalışma alanları kurulacak. Kendi geleceklerini kendi ellerine alacak kent insanı oluşturmada belediye olarak öncülük edilecek.