Sultanahmet’te bir otelin misafir ilişkileri müdürü olarak görev yapan Ferda İnan, Sultanahmet Meydanı’nda 12 Ocak 2016’da meydana gelen, IŞİD’in (Irak Şam İslam Devleti) üstlendiği canlı bomba saldırısında 12 Alman turistin hayatını kaybettiği ve 16 kişinin yaralandığı gün, iş yerine yeni varmıştı.
Sultanahmet’teki saldırı ve Türkiye genelinde yaşanan siyasi krizler, bölgedeki turizmi de birebir etkilemiş. İnan’a göre, saldırının ardından Avrupalı turistler İstanbul’da turizmin göz bebeği olarak bilinen Sultanahmet bölgesinden ayağını çekti. İnan, 2015’ten bu yana işlerin en az yarı yarıya azaldığını söylüyor. “İki kişilik oda fiyatımız 2014 senesinde 95 Euro idi. Şu an 50 Euro” diyen İnan, Sultanahmet’te turizm alanında iş yapan hemen herkesin darboğaz nedeniyle ödemelerini gecikmeli yaptığını anlatıyor.
“Kaymak tabaka diye tabir ettiğimiz, para kazandıran turist gelmiyor” diyor. Kaymak tabaka ile işaret ettiği kesim, Avrupalı turist. Arap turistlerin çoğunlukta olduğunu belirttikten sonra, “Onlar kaliteye bakmıyor, ucuza yöneliyor. Alkol tüketmiyorlar. Kültürel tur aramıyorlar” diye devam ediyor.
“Fiyatlar dipte”
Sultanahmet Turizm Derneği Başkanı Yaşar Yavuz, 2018 yılından umutlu. Gündelik hayatı da etkileyecek saldırı ya da diplomatik kriz gibi herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı takdirde, bu senenin turizm açısından çok iyi geçeceğini düşünüyor. Sultanahmet bölgesinde Mart ayı için otellerde yüzde 50’nin üzerinde doluluk olduğunu belirten Yavuz, “Bu oranı en son 2014 yılında görmüştük” diyor. 2017 yılının çok kötü geçtiğini ifade eden Yavuz, sene sonu itibarıyla toparlanma yaşandığını söylüyor. “Turist gelmeyince birçok otel kapandı, insanlar borçlandı ve personel çıkardılar. Kredi çekenler oldu” diyen dernek başkanı, bu durumdan bölgedeki esnafın da etkilendiğini dile getiriyor.