Uluslararası Af Örgütü Cuma günü yaptığı açıklamada, Ankara’nın binlerce göçmeni Avrupa’yı sınırdan “pervasızca cesaretlendirerek” cesaretlendirmesi sonrasında geçen ay Türkiye’den Yunanistan’a girmeye çalışırken iki göçmenin vurularak öldürüldüğünü söyledi.
Haklar grubu, Yunan askerlerinin bir nehri Yunanistan’a geçmeye çalışırken kendisine ateş ettikten sonra üçüncü bir göçmenin kayıp olduğunu ve öldüğü varsayıldığını söyledi.
Af Örgütü’nün Türkiye Araştırma Direktörü Andrew Gardner, göçmenleri öldüren olayları kimin ateşlediğinin doğrulanmadığını, ancak Yunan güvenlik personelinin bulunduğu bölgelerde vurulduğunu ve Yunan makamlarını sorumluları bulmaya çağırdığını söyledi.
Af, Yunan’ın göçmenlerin hareketlerini baskılama çabalarının canlı mühimmat kullanımını içerdiğini söyledi.
Yunanistan, Af Örgütü’nün açıklamasını reddetti.
“Yunanistan, Yunan makamları tarafından resmen reddedilmiş olduğu iddialarına atıf yapan Uluslararası Af Örgütü Türkiye raporunu kategorik olarak reddediyor. Yunanistan hiçbir zaman canlı mühimmat kullanmadı ”dedi.
Af Örgütü, göçmenlerden birinin 4 Mart’ta Yunanistan’a geçmeye çalışırken göğsünden vurulan 43 yaşındaki bir adam olduğunu söyledi. Diğer beş kişinin de ateşli silah yaralanması nedeniyle tedavi edildiği belirtildi. O tarihte Yunanistan, kendilerine açtığı “sahte haber” Türk suçlamalarını reddetti.
Ankara, 28 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Suriyeli mültecilere Avrupa yardımı karşılığında Brüksel ile yapılan 2016 anlaşmasında anlaşıldığı gibi on binlerce göçmen AB üyesi Yunanistan’a girmeye çalıştı.
Dünyanın en büyük mülteci nüfusu olan yaklaşık 3,6 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye, kuzeybatı Suriye’de savaştan kaçan başka bir mülteci dalgasının endişesi nedeniyle göçmenlere kısıtlamalar getirdi.
Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye tarafından kolaylaştırıldığını söylediği sınıra giden acele, Yunan güvenlik güçlerinin güçlü tepkisiyle karşılaştı. Yunan makamları, Ankara’nın güçlerinin sınırdaki göçmenleri öldürdüğü yönündeki suçlamaları şiddetle reddetti ve canlı mühimmat fırlatmayı reddetti.
Yeni koronavirüsün patlak vermesi Türkiye’yi Yunanistan ve Bulgaristan ile olan sınırları kapatmaya ittiği için sınırdaki gerilim büyük ölçüde yerleşti.
Af Örgütü, Türk yetkililere göre geçen hafta Pazarkule sınır kapısının yakınındaki göçmen ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların çoğunun Mart ayı başlarında gerçekleştiği gayriresmi mülteci kamplarından yaklaşık 5.800 kişinin taşındığını söyledi.
Göçmenler ülke genelinde dokuz yere götürüldü ve koronavirüsün yayılmasına karşı önlem olarak 14 gün karantinada kalacaklarını söyledi.
Örgüt Yunan makamlarını sığınma arama, geri itilmelerden kaçınma ve ülkeye giren insanları karadan ve denizden koruma hakkını geri getirmeye çağırdı. Yunanistan’ın Mart ayında uyguladığı iltica başvurularında 30 günlük bir askıya alma işlemi 1 Nisan’da sona erdi.
Yetkili, Türkiye’nin duyurmaktan ve göçmenlere daha fazla zarar vermesi muhtemel tek taraflı adımlar atmaktan kaçınması gerektiğini söyledi.