TUİK’in paylaştığı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre internet kullanan bireylerin oranı %61,2 oldu.
Araştırmaya göre; bilgisayar ve internet kullanım oranları 2016 yılı Nisan ayı itibariyle 16-74 yaş grubundaki bireylerde sırasıyla %54,9 ve %61,2 oldu.
İnternet on hanenin sekizinde var
Ülke genelinde İnternet erişimine sahip hanelerin oranı 2016 yılı Nisan ayında %76,3 oldu. Araştırma sonuçlarına göre, evden internet erişimi olmayan hanelerin %59’u bağlanmama nedeni olarak internet kullanımına ihtiyaç duymadıklarını, %29,4’ü interneti, iş, okul, internet kafe gibi başka yerlerde kullandıkları belirlendi.
Evlerde sabit telefondan daha çok cep var
Hanelerin 2016 yılı Nisan ayında %96,9’unda cep telefonu veya akıllı telefon bulunurken, sabit telefon bulunma oranı %25,6 oldu. Aynı dönemde hanelerin %22,9’unda masaüstü bilgisayar, %36,4’ünde taşınabilir mevcut iken tablet bilgisayar bulunma oranı %29,6 oldu. 2015 yılında %20,9 olan İnternete bağlanabilen TV oranı ise 2016 yılında %24,6 olarak hesaplandı. Bu sonuçlara göre bireysel iletişim hayatımızda ön plana çıkmış. Evdeki sabit telefondan sevgiliyi gizli gizli arama devri çoktan bitmiş. Anlaşılan o ki yeni nesil bu tür heyecanları yaşayamıyor.
Alışverişler internetten
Araştırmanın bir diğer sonucu da, İnternet kullanan bireylerin internet üzerinden kişisel kullanım amacıyla mal veya hizmet siparişi verme ya da satın alma oranı 2015 yılına göre 1 puan artarak %34,1 oldu.
Eskiden hayal edilen zengin yaşamında her işe koşturan kahyalar, uşaklar olurdu. Şimdi internete sahip bir telefon yada bilgisayar benzeri bir alet yeterli. Giyim, spor malzemesi, seyahat bileti, araç kiralama yetmedi ev eşyası (Mobilya, oyuncak, beyaz eşya vb), elektronik araçlar (Cep telefonu, kamera, radyo, TV, DVD oynatıcı vb.), aç isen gıda maddeleri ve hanımlar için çiçek, kozmetik, satın almak mı istiyorsun? Gelsin istediğin yere.
Neticede insan kurgusu olduğundan internet üzerinden 2015 yılı Nisan ile 2016 yılı Mart aylarını kapsayan on iki aylık dönemde satın alış ya da sipariş veren bireylerin %24,9’u sorun yaşadı.Geç yapılan teslimat ve ‘yanlış veya hasarlı ürün veya hizmetin teslim edilmesi’ en çok karşılaşılan sorunlar oldu.