Haber Ülkesi

Yapay zeka-medya savaşı başladı: New York Times iki dev şirkete dava açtı

Yapay zeka-medya savaşı başladı: New York Times iki dev şirkete dava açtı
28 Aralık 2023 - 17:47

Yapay zeka kullanımının giderek artan riskleriyle ilgili uyarılar devam ederken, dünyanın en çok okunan gazetelerinden New York Times, yapay zeka teknolojileriyle öne çıkan OpenAI ve Microsoft şirketlerine telif davası açtı.

Yapay zeka kullanımı artmasıyla birlikte sorunlarda peşine geliyor. ABD’de açılan davada, The New York Times gazetesinin milyonlarca makalesinin, güvenilir haber kaynaklarıyla rekabet eden sohbet robotlarını eğitmek için kullanıldığı öne sürüldü.

Bununla birlikte New York Times, yazılı eserleriyle ilgili telif hakkı sorunları nedeniyle, ChatGPT ve diğer popüler yapay zeka platformlarının geliştiricilerine dava açan ilk büyük medya kuruluşu oldu.

‘Verileri kaldırın’ çağrısı yapıldı

Gazetenin açtığı davada, sanıkların gazetenin eserlerini “yasa dışı şekilde kopyalayıp kullanarak” milyarlarca dolarlık yasal ve fiili zarara neden olduğu belirtilirken, şirketlere gazetenin telif hakkıyla korunan çalışmalarını kullanan tüm sohbet robotu modellerini ve eğitim verilerini kaldırma çağrısı yapıldı.

“Devasa yatırımdan bedava yararlanmaya çalışıyorlar”

OpenAI ve Microsoft’un, The New York Times’ın içeriğini ücretsiz olarak kullanarak gazetenin yerini alacak ürünler oluşturmakla suçlandığı şikayette, “Sanıklar, The Times’ın gazeteciliğine yaptığı devasa yatırımdan bedava yararlanmaya çalışıyor” ifadeleri kullanıldı.

“Gazeteciler korunmazsa doldurulamaz bir boşluk olucak”

Gazetenin şikayetinde, “The Times ve diğer haber kuruluşları bağımsız gazeteciliklerini üretemez ve koruyamazsa, hiçbir bilgisayarın veya yapay zekanın dolduramayacağı bir boşluk oluşacaktır” değerlendirmesinde bulunuldu.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.