Haber Ülkesi

Mardin’de ki kazıda deniz canlıları figürleri bulundu

Mardin’de ki kazıda deniz canlıları figürleri bulundu
11 Aralık 2023 - 15:07

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, kurtarma kazısı yapılan bölgede Roma dönemine ait “villa kalıntısı”nda deniz canlılarını andıran figürlü mozaikler bulundu. Bölgede ilk kez kazılarda deniz canlılarına rastlandığı aktarıldı.

 

İlçe merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Uzunkaya Mahallesi kırsalında, halk arasında “Kela Hanma” yani hanım kalesi olarak bilinen alanda kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine yetkililer incelemelerde bulundu. Yapılan incelemelerde, alanın mimari dokusunun tahrip edildiği ve birçok kaçak kazı çukurunun bulunduğu tespit edildi.

Bunun üzerine Mardin Müze Müdürü Abdulgani Tarkan liderliğinde, uzman arkeolog ve sanat tarihçisi Volkan Bağlayıcı, Müze Uzmanı Arkeolog Mehmet Şan ve 6 işçi ile Diyarbakır Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü’nden ekiplerin katılımıyla söz konusu bölgede 2 Ekim’de kurtarma kazısı başlatıldı.

Yapılan kazıda, Antik Roma dönemine ait merkezi bir yapı ve bu yapının çevresinde bulunan daha küçük ek binaların oluşturduğu duvarlarla çevrili Villa Rustica’ya ait mozaik taban döşemeleri ortaya çıkarıldı.

 

“Aristokrat sınıfa ait bir aile tarafından kullanılmış bir villa”

Mozaiklerde, balık pulu, yan yana dizilmiş üçgen, yatay ve dikey altıgen, birbirine bitişik sekizgen, kare içerisinde svastika (gamalı haç) motifleri, birbirine geçmeli kenarları yuvarlatılmış kare dizisinden oluşan kemer işi motifler, ağaç, su kuşu, ahtapot, balık, midye, fok, yılan balığı ve su bitkisi figürleri göze çarpıyor.

Mardin Müze Müdürü ve kazı başkanı Abdulgani Tarkan, Kızıltepe ve Artuklu ilçeleri arasında bulunan ormanlık alanda Roma dönemine ait yerleşim yerinde kurtarma kazısı yürüttüklerini aktardı.

O dönemde yönetici-aristokrat sınıfın kaldığı villanın kalıntılarının bulunduğunu belirten Tarkan, şunları söyledi:

“Ancak alan sadece kırsal villadan ibaret değil. Güney yamacında farklı mimari kalıntıların olduğu alanlar var. Yaşam alanlarının yanında nekropol alanı da mevcut. 5. ve 7. yüzyıl dönemine tarihlenen bir alan. Burası bölgeye hakim bir tepede yönetici sınıfa ait bir aile tarafından kullanılmış kırsal bir villa. Kırsal villanın çevresinde hizmetkarlara ayrılmış, askerlerin kaldığı küçük odalar da yer alıyor.”

Kurtarılan figürlerin müzede sergilenmesinin amaçlandığı da belirtildi.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.